УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА "10 ПРИЧИНИ ДА ОСТАНА В МОЯ ХАРМАНЛИ" ПОДАРИ "СТАНДАРТ" НА ГРАДА.

2228

10 фото пана, представящи преобразяването на Харманли, са част от кампанията на вестник Стандарт и община Харманли „10 причини да остана в моя Харманли” . 
Днес в Културен център Харманли, кметът Мария Киркова представи поне 10 причини за гордост на хората в града. „Постарахме се да изберем 10-те ключови теми за общината, показващи положителното развитие на града. Зад тези фотоси стои много труд, но вложените усилия си заслужават когато видиш, че това което е направено радва хората и се използва пълноценно от малки и големи.“ , каза градоначалникът при представянето на всяко едно от паната. Тя направи своеобразна разходка из община Харманли, като започна от 12-те новоизградени детски площадки в различните краища на града и в 4 села, които радват най-малките. Премина през обновяването на НУ “Отец Паисий“, грижата за хората в неравностойно положение чрез изграждането на Дневен център „Надежда“, платформа за деца с увреждания в СУ „Неофит Рилски“, асансьор за инвалиди в сградата на община Харманли, помощта на социално слабите чрез програмата „Топъл обяд“. Грижата за паметниците на културата – ремонта и реновирането на историческия музей и аварийното укрепване на Гърбавия мост.
Акцент в изложбата бе фестивалът „На Хармана“, който обединява българските обичаи, местната кухня и занаятите. Община Харманли и Сдружение „Бизнесът за Харманли“ вече две години съвместно организират това събитие.
Санираните блокове, новоизградените паркинги, тротоари, зелените площи , улици, междублокови пространства са част от подобряването на градската среда.
Изграждането на спортна инфраструктура е една от гордостите на кмета Мария Киркова. Строителството на новия Спортен комплекс „Хеброс“ е финансиран с 5 100 000лв от правителството. Ремонтът на спорния комплекс е съобразен с нуждите и изискванията на треньори, спортисти и състезатели от спортните клубове в града. Изграждането на спортни площадки, стрийт фитнес, обновяването на парковете в града е важно за здравето и отдиха на гражданите от всички възрасти. 
В подкрепа на кампанията и за да наградят отличените, днес в Харманли пристигнаха министъра на младежта и спорта Красен Кралев, заместник министъра на културата Румен Димитров, народните представители Делян Добрев и д-р Георги Станков, областния управител на област Хасково Станислав Дечев и заместник областния д-р Стефка Здравкова, директора на РД ПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев и главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. 
Те наградиха личности с изявени таланти и постижения, както и местни компании и организации. В категория „Спорт“ бе награден лекоатлетът ветеран Кольо Налбантов. В категория „Образование“ бе наградена възпитаничката на СУ „Неофит Рилски“ Мария Станимирова Милкова. С признание към местния бизнес бе присъдена награда „Икономика“ на новия Месокомбинат „Харманли“ и неговия собственик Даниела Зайчева. В категория „Сигурност“ наградата бе присъдена на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Харманли. Местните винопроизводители бяха оценени с обща грамота посветена на техния труд и всеобща цел за прославяне на района Южен Сакар. В категория „Култура“ награда получи художествения ръководител Галина Христова. 
Фолклора неизменно присъства на събитието чрез „Харманлийските славеи“ Криси и Борко, възпитаници на вокалния педагог Жеко Ангелов, чийто песни звучаха в поздрав към публиката и гостите. 
След събитието министър Красен Кралев пожела да инспектира строежа на най-голямото спортно съоръжение в южна България – спортен комплекс „Хеброс“.