ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ХАЙРИ ХАМДАН

96
Творческа вечер с Хайри Хамдан – събитие от празничната програма на община Харманли. На 16 април /вторник/ от 17:30 часа в Културен център Харманли ви очаква вечер с поезията на човекът, наречен духовен мост между две религии.
Хайри Хамдан е роден през 1962 г. в Дер-Шараф, западния бряг на река Йордан. През 1967 г. емигрира със семейството си в Йордания, където завършва гимназия. Живее в България от 1982 г. и се дипломира като инженер през 1989 г. По това време написва и първите си стихове на български език, които са публикувани на страниците на вестник „Технически авангард“, където по-късно Хамдан става част от редколегията на изданието. В началото на 90-те години публикува текстове в „Литературен фронт“, вестник „Пулс“, алманах „Море“. Женен, с три дъщери.
Работи като преводач. Зам. председател на съюза на преводавите в България. Владее арабски, български и английски език.
Носител е на световни литературни награди, присъдени му в Египет, Саудитска Арабия и Палестина. Носител е на литературна награда „Перото“ 2018 в категория „Превод“ – превел е над 100 български автори на арабски език. Творбите му са преведени от български и арабски език на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.