ТРИФОН ЗАРЕЗАН - ДЕН НА ЛОЗАРИТЕ, ВИНАРИТЕ, ГРАДИНАРИТЕ И КРЪЧМАРИТЕ

327
Днес, въпреки лошото време много харманлийци дойдоха в местността Трифончето на празника на Трифон Зарезан, който се счита за покровител на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите. На този ден се извършва обредно първото зарязване или закройване на лозите. А виното трябва да се лее в изобилие, за да родят лозята много грозде, да са здрави стопаните, да има добра реколта, да са пълни бъчвите.
Празненството в Харманли започна в храм „Свети Трифон“ с утринно Богослужение и Света Божествена Литургия, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан и свещеници от Старозагорска епархия.
Традиционното зарязване бе извършено в храма символично от кмета на Община Харманли Мария Киркова, председателя на Клуб „Възрожденец“ Мирослав Стойчев и Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.
Дядо Владика подари на миряните от Харманлийската духовна околия иконата на Света Богородица „Неувяхващ цвят“, която е копие на Чудотворната икона.
По традиция Община Харманли бе осигурила червено вино и курбан, който бе осветен и наречен за здраве и благополучие. А гостите от фолклорна формация „Каба Кабадайлий“ и народната певица Кристина Енгерова- Шехова повдигнаха настроението на присъстващите със своите изпълнения.