ТРАДИЦИОННА КУШИЯ ЗА ТОДОРОВДЕН

141
На днешният Тодоровден, Община Харманли и кметство село Бисер организираха конни състезания на стадиона в село Бисер. Честването на празника започна с официалното захранване на конете от кмета на Община Харманли Мария Киркова и кмета на село Бисер Валентин Найденов. Те поздравиха имениците с празника, а на участниците пожелаха успех.
Традиционната Тодорова кушия протече в 5 различни надпревари, в които се включиха участници от гр. Харманли, с. Бисер, гр. Свиленград, гр. Хасково, с. Лозен и гр. Септември.
В първото съревнование за „Най-красив кон“ публиката определи победителя - кон Тюмен със собственик Митко Бойков от Свиленград. В надпреварата за впряг на каруци с коне победители станаха кон Назар и неговия собственик Стоян Иванов от Харманли. В категорията за надпревара с двуколка безапелационна победа спечели Асен Бронза от Харманли с кон Балада. В надпреварата за „Най-бърз кон“ –първото място грабна кобилата Галя с жокей Вергил Димов. Бе определен и „Най-силен кон“ в състезание за товарене, теглене и разтоварване на каруца с дърва. Сред най-сръчните, бързи и опитни се оказа екипът на Стоян Иванов, който заедно с кон Назар спечели не само парична награда, но и кубик дърва. Кмета на Община Харманли Мария Киркова, председателя на ОбС Харманли Ангел Цанков и кмета на село Бисер Валентин Найденов връчиха грамота и парична награда на всички участници спечелили първите 3 места.