СРЕЩА “ДА ПОГОВОРИМ ЗА АПОСТОЛА”

433
Срещата „Да поговорим за Апостола“, състояла се в Културен център Харманли докосна всеки един от присъстващите.
„Песен за Апостола“ в изпълнение на Вокална група „Вазовци“ и Борислав Борисов, който изпълни част от одата „Левски“ на Иван Вазов ни накараха да потърсим Дякона в себе си и в нашето време.
Със своите вълнуващи разкази за нови документални свидетелства за живота и делото на Васил Левски, проф. д-р Пламен Митев, историк и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ни пренесе във времето и реалността, в която е живял и работил Васил Иванов Кунчев.
Проф. д-р Пламен Павлов историк и преподавател във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, в своето слово за Левски говори за всеотдайността му към род и родина, за неговото верую за чиста и свята република и жадуваната свобода, за която не е жалил време и сили.
Апостола на Българската свобода има хиляди съмишленици и поборници, а техните наследници пазят и предават спомените за тях. Един от тях е д-р Милен Врабевски, който ни разказа за своя прапрадядо Хаджи Станьо Врабевски - председател на частния революционен комитет в Тетевен, основан от Васил Левски, и още един голям националреволюционер - Петко Мильов Страшния.
Д-р Врабевски подари на присъстващите учебното помагало по история и цивилизация „Моята България“ и книгата „Хаджи Станьо Врабевски и Тетевенският революционен комитет“ издадени от фондация Българска памет, на която той е основател.
Мария Киркова кмет на община Харманли награди победителите в общинският конкурс за есе, стихотворение, презентация, рисунка, в който се включиха ученици от ОУ „Иван Вазов“, СУ „Неофит Рилски“, ПГЕТ "Захари Стоянов" гр. Харманли и ОУ „Христо Ботев“ с. Българин, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ с. Иваново и ЦСОП „П.Р.Славейков“
Учениците, на които бяха присъдени първите места за есе, стихотворение и презентация представиха пред присъстващите своите творби.