СЪЗДАТЕЛИТЕ НА „ПЪТИЩА И СЕНКИ КРАЙ ИЗВОРА НА БЕЛОНОГАТА“ ГОСТУВАХА В ХАРМАНЛИ

175
Прожекцията на документалният филм „Пътища и сенки край Извора на Белоногата“ в Културен център Харманли, който бе част от програмата за празника на града, предизвика голям интерес. След края на прожекцията се състоя и среща със създателите на лентата. Режисьор на документалния филм от 2023г. с продължителност 73 минути е Михаил Мелтев, сценаристи са той и Невелина Попова. Оператор е Бойко Калев, участва актьорът Данчо Лозанов. Музиката е на Георги Цветков.
Лентата разказва за живота на Петко Р. Славейков, за сблъсъка на патриархалното и модерното, на идеали и практичност в българския възрожденски човек, за неведомите пътища на поетичното озарение и съдбовното вграждане на личната съдба на поета в поемата-шедьовър „Изворът на Белоногата“.
Това е първият документален филм за Петко Славейков, който оказва се, често е преминавал през Харманли и е отсядал в къщата на харманлийският възрожденец Дялко Милковски. За това разказа нашият съгражданин поетът Георги Николов, който не само е помогнал на авторите на филма, но и участва в него. Именно Дялко Милковски е разказал на Дядо Петко Славейков легендата за прелестната Гергана, която според създателите на филма се е превърнала в национален образ на българката.
Михаил Мелтев благодари на кмета на община Харманли Мария Киркова за топлото посрещане. Г-жа Киркова поздрави създателите на филма и изказа своята благодарност за възможността именно пред харманлийска публика да бъде първата премиера на филма „Пътища и сенки край Извора на Белоногата“ извън София. Тя връчи на Михаил Мелтев, Невелина Попова и актьорът Данчо Лозанов плакети с образа на Гергана.