ПТИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЕДИН ПОЛЯК

123
Изложба „Птиците на България през очите на един поляк“ ще бъде открита на 22 ноември /вторник/ от 17:00 часа в Културен център Харманли. Автор на снимките, включени в изложбата е посланикът на Полша в България д-р Мачей Шимански, който лично ще представи и презентация/работилница на тема: „Как да снимаме птици“.
Д-р Мачей Шимански, е любител на природата, но проявява най-голям интерес към птиците, които наблюдава активно вече почти 35 години. Познаването на птиците се оказва огромно предимство при тяхното заснемане. Приключението с фотографията той започва през 2001 година с аналоговия Canon EOS 300. През 2007 г. с Canon EOS 30D той навлиза в света на цифровите апарати и е погълнат от фотографирането на птици. Оттогава не си представя излизане сред природата без фотоапарат.
Фотографирането на птици е една от най-трудните области. „Mоделите” често обитават трудни и недостъпни места, много са плашливи, мобилни, активни и правят всичко, за да не се получи снимката. Затова методите, които използва авторът, за да се приближи до тях, приличат на използваните от ловците или специалните отряди: търпение, концентрация и специално оборудване: мрежи, палатки и костюми в маскировъчни цветове. Всичко това е в пълен контраст с костюма и вратовръзката, които са ежедневното облекло в неговата професия.
Днес той фотографира птици с апарати Canon EOS 7D Mark II и Canon 90D с обективи Canon 400mm f/5.6L USM и Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM S.