ОТБЕЛЯЗВАМЕ 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ХАРМАНЛИ

1476

Днес отбелязваме един паметен ден, в който преди 142 години получаваме правото и отговорността да сме свободни. Помним и разказваме отново, за да съхраним спомена за Освобождението на нашия град от османско владичество. В тържественото си слово Кмета на Община Харманли Мария Киркова подчерта „Освобождението на Харманли е ден на единение, ден, който ни вдъхновява да продължаваме напред! В този ден трябва ясно да заявим, че разбираме своята отговорност, че ние самите създаваме днешната история на нашия град. Нека работим с ум и сърце за развитието на Харманли и България!“. Думите на децата от клуб „Родолюбие“ при СУ „Неофит Рилски“ ни пропимниха за подвига на безстрашните бойци в Руско-турската освободителна война и Освобождението на Харманли през студената зима на 1878г.
Множество харманлийци и гости на града преклониха глави пред Руския паметни в знак на признателност. Венци и цветя поднесе Ръководството на Община Харманли, Общински съвет Харманли, Народния представител д-р Георги Станков, Областния управител на област Хасково, общински съветници, представители на политически партии, организации, училища и детски градини. Панихида в памет на загиналите герои отслужи Архиерейски наместник за Харманли свещениконом Живко Петров.
По-рано днес с Тържествена Света литургия отслужена от архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска Света Митрополия в църквата „Свети Атанасий Велики“ бе отбелязан храмовия празник и днешния Атанасовден.
Честит празник на всички харманлийци!
Честит Атанасовден!