НАКИТИ И УКРАШЕНИЯ ПРЕДИЗВИКАХА ИНТЕРЕСА НА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

2875

Накитите са важен елемент от облеклото през всички периоди на човешкото развитие. Българките са обичали да се кичат още от древността. Първите накити, изработени от кожа, кост и глина са били с основна цел да предпазват от болести, „лоши очи“ и зли сили. По-късно през годините, накитите задоволяват вече и определени естетически нужди и стават израз на творческа фантазия, умение и усет към красивото на българина, свидетелство за приемственост в развитието на една многовековна традиция – тези и още много интересни неща бяха разказани от музейните специалисти пред деца и възрастни на откриването на експозиция от накити, в една от залите на Исторически музей Харманли, в навечерието на най-женския празник 8 ми март..
По много умел начин Директорът на културната институция проф. д-р Цонка Каснакова и уредниците в музея са подредили пафти, обеци, гривни, игли и още куп украшения от древността и миналото, както и интересна информация за различните видове накити. 
На откриването на изложбата присъства и Кметът на Община Харманли Мария Киркова, която не скри задоволството си от уникалната колекция и препълнената с посетители зала на музея. 
Изложбата ще остане подредена до края на месец юни, а от началото на месец май Исторически музей Харманли ще работи и в събота, от 10.00 до 14.00 часа.