❄️КОЛЕДА НА ХАРМАНА – СНЕЖНА, НО УСМИХНАТА

195
Второто издание КОЛЕДА НА ХАРМАНА, организирано от община Харманли се превърна в истински празник за ценителите на традициите и коледните емоции.
Снежното декемврийско време, не попречи на слънчевите усмивки на децата, подготвили великолепни празнични украшения с благотворителна цел, които бяха изложили в дървените къщички, украсени празнично и създаде усещането за вълшебството на наближаващата Коледа.
Кметът на Община Харманли Мария Киркова благодари на участниците в Коледния базар и в Празничната трапеза и пожела на всички да са здрави и да изживеят най-прекрасната си Коледа, споделена с близките си хора.
ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗА се оказа доста голяма, а ястията приготвени от любителите кулинари, пресъздаваха уютната домашна атмосфера с традиционните питки, баници, варива, баклава, характерните за Бъдни вечер и Коледа ястия и сладки изкушения. Журито в състав: Иван Иванов – технолог на храните, Златко Янев – технолог на храните, Татяна Димитрова – главен уредник отдел „Етнография“ в ИМ Харманли и Таня Манолова– ръководител на Домашен социален патронаж Харманли, бе изключително затруднено с избора си.
Г-жа Мария Киркова с огромно удоволствие връчи наградите на победителите в кулинарното състезание.
В категория „Ястия за Бъдни вечер“ първото място грабна с. Върбово с Нахут със зеле; второто бе присъдено на с. Доситеево за Постен боб с чесън, а на трето с. Лешниково с Постни сърми.
В категория „Коледни ястия“ на първо място са с. Иваново със Свински кебап; второто място с. Върбово с Капама от дивеч; на трето място с. Доситеево със Зеле с осмянка.
В категория „Обредни хлябове, питки, баници“ първото място бе присъдено на Антоанета Николова с Питка с билки, второто на с. Лешниково със Суха содена питка; третото на Дейна Радева с Масленица.
В категория „Празнични сладкиши и десерти“ на първо място се класираха най-младите кулинари от НЧ „Харманли“ с Коледни сладки; на второ с. Рогозиново с Баклава и на трето с. Върбово със своята Саралия.
В категория „Най-оригинална презентация“ първото място грабна Катя Кавръкова с Домашен шоколад, второ бе за с. Бисер с Торта „Бяла зима“, а третото място отиде при представителите на с. Любеново с Местни деликатеси.
Шеф Ангел Ангелов нагости присъстващите с боб по чорбаджийски с пушени кокали. Ястието къкри на тих огън в "Юнашкия тиган" часове наред. Той приготви повече от 1000 порции, така че, всеки имаше възможност да се наслади на типично българския вкус.
Осигурените от организаторите от Община Харманли баници с късмети предизвикаха много усмивки, а ароматното греяно вино повиши доброто настроение на харманлийци дошли на снежната КОЛЕДА НА ХАРМАНА.