ХАРМАНЛИ ПРАЗНУВА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

146
Трифон Зарезан - празникът на лозарите и виното, почитан от всички нас харманлийци е един от най-веселите празници в традиционния български календар, който носи надеждата за плодородие и благодатна година.
Празникът започна в храм „Свети Трифон“ с Утринно Богослужение и Света Божествена Литургия, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан и свещеници от Харманлийска духовна околия. След нея владиката извърши водосвет за здраве и дълголетие. Архиереят благодари на кмета на община Харманли Мария Киркова за добрите партньорски отношения, както и на архиерейския наместник отец Живко Петров за чинното и ревностно духовно обгрижване на поверената му околия.
„Поздравявам всички стопани – лозари и майстори винари и всички, които обичат българското вино. Пожелавам ви да са отрупани от плод лозята, да са пълни с вино бъчвите и верни приятели, с които да споделяте божествената напитка!", каза в приветствието си кметът Мария Киркова. Приветствие към празнуващите отправи и председателят на клуб „Възрожденец” Мирослав Стойчев, съорганизатор на събитието. Той нарече да е здраве и берекет, и успешна година за винари и лозари.
По време на празника се извърши ритуално зарязване на лозе, след което се раздаде курбан на жителите и гостите на града, предоставен от Община Харманли. За настроението на гостите се погрижиха ДЮТС „Хорищенче“, ТК „Гергана“ с ръководител Галина Христова, ТК „Ритмика“ с ръководител Вели Велев и талантливите „Харманлийски славеи“ с вокален педагог Жеко Ангелов.
Ръководството на Община Харманли благодари на винарските изби „Вила Басареа“ и „Братанов“, които осигуриха безплатно вино за присъстващите.