ХАРМАНЛИ ПОСРЕЩА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

790

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от Божи гроб от българска делегация, водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан.
Жителите и гостите на Харманли ще имаме възможността да посрещнем Свещеният огън пред сградата на Община Харманли на Велика събота, в 23:00 часа.
С литийно шествие Благодатният огън ще бъде пренесен до църквата „Св. Иван Рилски“.
Огънят ще бъде внесен в църквата, където Архиерейски наместник Отец Живко Петров ще отслужи празнична полунощница и в 00:00 часа ще бъде възвестено Христовото Възкресение. 
В полунощ всеки ще може да запали свещ от Благодатният огън и да обиколи църквата.
След приключване на обиколките около църквата, ще бъде дадено началото на Светата Божествена Златоустова Литургия. Част от нея е словото на Св. Йоан Златоуст, което се чете само веднъж в година, след полунощ на Великден. Вярващите ще могат да вземат и причастие. 
Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.