ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ РАЗШИРЯВА СВОЯТА ДЕЙНОСТ

928

 „Домашен социален патронаж“ от днес разширява своята дейност като започва обслужването на възрастните хора и от село Остър камък. В момент като този, в който всеки един възрастен човек има нужда от подкрепа, добра дума и храна служителите продължават своята дейност при завишени хигиенно-санитарни условия. От месец март за храната се използват опаковки за еднократна употреба. Готвачите обръщат особено внимание на дневното меню, да бъде то богато на повече витамини, минерали и микроелементи, използват се сезонни и чисти продукти. Автомобилите, с които се осъществява доставката на храната се дезинфекцират всеки ден, а шофьорите спазват стриктно мерките за безопасност като задължително използват маска и ръкавици. Преустановени са посещенията на домашните санитари относно почистването на дома, като остава подкрепата и съдействие при пазаруване на стоки от първа необходимост, плащане на битови сметки и други. Домашният социален патронаж обслужва повече от 300 потребители от града и селата всекидневно.

Посредством друга социална услуга в Община Харманли „Патронажна грижа“, 65 потребители от града и селата ползват мобилни интегрирани здравно-социални услуги съобразно индивидуалните им потребности. Чрез тази услуга възрастните и хората с увреждания отново имат възможност да им бъдат предоставени продукти и медикаменти.

От 16 март Община Харманли стартира и предоставянето на подкрепа на самотни, трудноподвижни възрастни хора и лица с увреждания, които имат нужда от закупуване на хранителни продукти от първа необходимост и медикаменти, с цел превенция и борба с разпространението на COVID-19.

Служители на община Харманли по график помагат за логистиката и доставката на заявките до дома на най-уязвимините в този момент.

На телефонен номер 0882 352 391 всеки ден от 9 до 16 часа се приемат заявки от самотно живеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за доставка на необходими храни и медикаменти. Продуктите се закупуват със средствата на възрастните и трудно подвижните хора.

Припомняме, че Община Харманли стартира кампания за набиране на доброволци, именно с цел закрила към най-уязвимите. Всеки, който иска да се включи в превантивната доброволческа група на община Харманли, може да го заяви на дежурните телефони при Община Харманли: 0373 8 2608 или 0893 464 553.

Благодарим на първите 10 доброволци, които вече заявиха желанието си да се включат при необходимост.