ДЕФИЛЕ НА НАРОДНАТА НОСИЯ - ЖИВАТА ТРАДИЦИЯ НА РЕГИОНА

260
В навечерието на Цветница представители на 19 села от община Харманли взеха участие в „Дефиле на народната носия - живата традиция на региона“, част от празничната програма за Деня на Харманли. Участниците представиха по един изключително емоционален начин автентични, много пищни и богато украсени празнични носии, които българите са носили на важни поводи. В миналото всяко от селата от региона се е различавало едно от друго по своите дрехи. Именно това е уникалното на презентираните женска празнична сватбена носия, женска лятна и зимна празнична носия, женска сукманена носия, празнична моминска носия, носия за ежедневието, мъжка носия. Част от тях освен своята история имаха и спечелени награди от различни фестивали, а една от носиите е била предоставена за участие във филма „ Време разделно“.
Какво по-хубаво от това да открехнеш раклата на баба, да извадиш дълбоко пазен спомен от миналото и по един прекрасен начин да се върнеш назад във времето, когато носията не е била просто дреха, а е била на почит, а всяка шевица е носила своята кодирана енергия. Много от преданията разказват, че шиенето и бродирането на облеклото се е правело само в определени дни от година и се е вярвало, че така притежателят й ще се радва на сила и благоденствие. Мъжете и жените от онова време са смятали, че колкото по-богата и красива е носията, толкова повече сила ще носи тя.
Децата от 4-та, 5-та и 6-та група на ДТШ „Загрей“ с художествен ръководител Паулина Веселинова, ДТС „Хорищенче“, ДЮТС „Хорищенче“, ТК „Гергана“ с художествен ръководител Галина Христова и гласовитите „Харманлийски славеи“ Мария, Джорджия и Самуела – сестри Свиленови, с музикален педагог Жеко Ангелов със своите танци и музикални изпълнения направиха празника още по-цветен.
Ръководството на община Харманли благодари на всички взели участие в реализирането на тази идея - кметове на кметства, кметски наместници, читалищата по селата, Исторически музей Харманли, екипа на община Харманли, участниците в дефилето, както и на всички, които предоставиха носиите си и направиха възможно да запечатаме автентичната им красота за идните поколения.