ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

1803

Отново е 3-ти Март – дата свещена, белязала нашето Освобождение! Ден, най-съкровен в календара на българската национална история. Днес официалното честване на Националния празник на Република България в град Харманли започна с тържествен молебен за здравето и преуспяването на българския народ в църквата „Свети Атанасий“. Програмата „СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ“, която събра множество харманлийци пред Руския паметник бе открита със слово на Кмета на Община Харманли - Мария Киркова. „Нека се смирим и преклоним пред саможервата на всички онези герои, повярвали и извоювали идеалите на Свободна България. Нека следваме примера им, а историята, която са ни завещали – приемем като вдъхновение! Вдъхновение за нови и смели подвизи, които да прославят името на страната ни по целия свят! Нека уважаваме извоюваната свобода и да я превръщаме във възможности за нашето човешко и лично израстване
Петметровият трибагреник бе издигнат под звуците на химна на България, който прозвуча на живо, чрез гласовете на харманлийските хористи от хор „Славей“, а за извършените подвизи и за посланията на достойните български синове дали живота си за свободата на нашата родина ни припомниха възпитаниците от VII „В“ клас на ОУ „Иван Вазов“ с ръководител г-жа Петрана Николова. Необикновено вълнение пулсираше в гласовете на рецитиращите, силно и впечатляващо бе и съпътстващото рецитала изпълнение на хора - песента „Вятър ечи, Балкан стене“.
Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на България отслужиха свещениконом Живко Петров и свещеник Георги Дановски.
Венци и цветя на паметника в знак на признателност бяха поднесени от името на Община Харманли, Общински съвет Харманли, от представители на политически партии, от църковни настоятелства, обществени организации, училища, читалища, детски градини и много граждани. 
С благодарност към смесен хор „Славей“ и ОУ „Иван Вазов“ и всички участници в тържествената програма, организирана от Община Харманли.