146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ХАРМАНЛИ И РЕГИОНА

1152
Честванията по повод 146 години от освобождението на Харманли започнаха в храм „Св. Атанасий” с Архиерейска божествена литургия отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в съслужие с Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак и свещеници.
На Руски паметник, изграден от признателни харманлийци се състоя тържественото отбелязване на 146 години от паметните събития през зимата на 1878 г., довели до освобождението на Харманли. Една империя признава един малък, но заслужил свободата си град, а 18 януари остава за нас дата символ на успеха, мечтите и достойнството, символ на свободата на нашият дом.
В тържественото си слово Кмета на Община Харманли Мария Киркова подчерта: “Освобождението на Харманли е символ на национално самочувствие и сила. То ни напомня за смелостта и решителността на предците ни, които загинаха за свободата и достойнството на нашия народ. Те ни показаха, че нищо не е невъзможно, ако имаме волята и решимостта да се борим за това, в което вярваме.“
Рецитал със стихове изнесоха учениците от НУ „Отец Паисий“. Панихида в памет на загиналите за Освобождението отслужи Архиерейски наместник Отец Живко Петров.
Пред Руския паметник в знак на признателност, венци и цветя поднесоха Кметът на Община Харманли Мария Киркова, Заместник председателят на Общински съвет Харманли, общински съветници, представители на политически партии, училища, детски градини, организации, граждани.