140 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

3105

Тържественият ритуал „Славим Свободата!“ събра край Руския паметник в Харманли редица родолюбиви и признателни харманлийци по повод отбелязването на Националния празник на страната ни и 140 годишнината от Освобождението на България.
Церемонията започна с издигане на националното знаме под звуците на химна на България, който за пръв път прозвуча на живо, чрез гласовете на харманлийските хористи от хор „Славей“. От днес, петметровият трибагреник вече ще се вее до паметника-символ на героизъм за Харманли. 
Слово по повод празника произнесе кметът на Община Харманли Мария Киркова. "Нека днес си обещаем да бъдем силни, да бъдем единни, да срещаме с разум и достойнство предизвикателствата на нашето съвремие. И да следваме принципите и целите си, като работим за „чиста, свята и свободна Република“. 3 - ти март ни е повече от нужен, защото е символ на Свободата, на българския дух и саможертвата в името на Родината. Нужен ни е, за да обединява, за да насърчава, за да възпитава и съхранява българския силен и волеви дух и българските добродетели … за да ни има като народ, за да я има България … сега и во веки веков!" – подчерта градоначалникът в речта си.
Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на България отслужи свещеник Георги Дановски. 
Венци и цветя на паметника в знак на признателност бяха поднесени от името на Община Харманли, Общински съвет Харманли, Заместник –областният управител д-р Стефка Здравкова, от представители на политически партии , обществени организации, училища, читалища, детски градини и много граждани.
Водещи на ритуала бяха Тоня Трифонова и актьорът Стефан Цирков. 
С благодарност към ръководителя Генчо Дончев и диригента на хор „Славей“ Младен Станев, както и към всички хористи, които прегърнаха идеята на Ръководството на Община Харманли и подкрепиха с таланта си предизвикателството да изпълнят на живо химна на България.