ХАРМАНЛИ ПОСРЕЩНА ПОЕТИ С КИТАРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

2121

С изложба „Георги Янев и приятели ” стартира 30 тото юбилейно издание на традиционната за Харманли среща на бардове от цялата страна „Поетични струни” тази година. Тя бе подредена в една от залите на Културен център Харманли и открита от Владимир Запрянов, художник и приятел на Жоро - „нестандартния бохем на духа, какъвто само Харманли може да роди” , както самият той го определи в прочувствени думи пред присъстващите. 
Малко по-късно се състоя и официалното откриване на ПОКИ 2016. С минута мълчание присъстващите в залата почетоха паметта на Гриша Трифонов, основател и основен двигател на ПОКИ през годините, който почина миналата година. От името на Кмета на общината приветствие към организатори и участници поднесе Секретарят на Община Харманли Цонка Малева. Тя благодари на членовете на инициативния комитет и най-вече на съпругата на Гриша, Мария Дамянова, че и „тази година направиха всичко възможно да превърнат Градът на Белоногата в сцена на изпятата поезия”. 
„Харманли не е само населено място, Харманли е град с традиции, Харманли е град с душа …и всички вие сте част от нея…а ПОКИ е време за изпятата поезия на душата …- подчерта още в словото си Цонка Малева и откри официално 30- тото Юбилейно издание на „Поетични струни” 2016. 
В първия ден от традиционната среща на поетите с китари от цялата страна се проведе и първата част на Юбилейния концерт. Бардовете представиха новите си песни и изпяха старите си хитове. Рециталът на Асен Масларски и синът му Борис и изпълненията на Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян заслужиха аплодисментите на публиката.
Два музикални албума тръгнаха от Харманли към почитателите си - новият музикален албум на Митко Динев със странното заглавие "Бюлетень об уровне реки Дуная в сантиметрах" и албумът на Гриша Трифонов – „Неизбежен човек“. Те бяха представени пред публиката на ПОКИ 2016 в рамките на програмата от втория ден на бард феста, наред с представянето на нови книги на Христо Карастоянов, Йото Пацов, Асен Сираков, Валери Станков, Димитър Гачев. 
Рециталът на Михаил Белчев и съпругата му Кристина, както и концертите „Спомен за приятели” и „Ново вино, нови песни ” също бяха част от Програмата за втория ден на ПОКИ 2016.