Дом за стари хора – община Харманли

Домът за стари хора в Харманли предоставя резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст без увреждания. Специализираната социална услуга е разкрита по решение на Общински съвет и с първоначалното финансиране на Община Харманли. Първите си потребители Домът посреща през юни 2007 г., тогава е и официалното му откриване. Модерното социално заведение се намира на по-малко от километър от центъра на града. Изцяло реконструираната и обновена сграда е разположена в живописен парк от 5 дка., което я прави още по-подходяща и привлекателна за живеене и отдих.

Отлични условия за това предлага и интериорът на дома. Той е с капацитет от 40 места, като домуващите се настаняват в стаи с по две легла и самостоятелен санитарен възел. Във всяка стая има телевизор с кабелни програми, гардероб, маса със столове и скрин. В сградата за нуждите на потребителите са инсталирани телефон и автомат за топли напитки. Има интернет и Wi-Fi мрежа. Отоплението на сградата е с климатици.

Първостепенна задача на персонала на Дома за стари хора е осигуряването на качествени медицински услуги на домуващите. За здравето на потребителите се грижат пет  медицински сестри, един социален работник и пет санитари, които ежедневно следят за хигиената, качеството на храната и температурата в помещенията, а също така осигуряват подкрепа при посещения на личен лекар, стоматолог или здравно заведение.

В дома освен добрите битови условия са създадени и такива за разнообразяване ежедневието на домуващите и задоволяване на социалните им потребности. На всеки етаж има помещения за отдих, оборудвани с телевизор, където потребителите могат да четат книги и вестници, да играя шах или табла. Домът разполага със собствен превоз, с който се организират екскурзии и разходки. Потребителите имат възможност за трудотерапия в специално обособен парцел с кладенец, барбекю и волиер, където могат да засаждат цветя и да се грижат за птиците.


Какво трябва да знаят желаещите да станат обитатели на Дом за стари хора - Харманли?

            Кандидатите трябва да подготвят и да подадат следните документи в Дирекция “Социално подпомагане” според настоящия си адрес:

  1. Молба-декларация по образец
  2. Медицинско удостоверение от Районното здравно заведение
  3. Медицинско удостоверение за психично състояние
  4. Лична карта

Домуващите заплащат такса в размер на 70% от пенсията, но не повече от действителните месечни разходи направени за издръжката им.

Действителните месечни разходи включват месечните разходи за храна, постелен инвентар и облекло, перилни и хигиенни материали, разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите разходи за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци. Таксите не могат да надвишават действителните месечни разходи за издръжка на едно лице.

Домът за стари хора в Харманли ще посрещне всеки свой нов обитател с грижи и внимание. Тук той ще намери не само висококвалифицирано социално и здравно обслужване, но и атмосферата на истински дом, предлагащ достоен и пълноценен живот на хората в преклонна възраст.