Дом за стари хора – община Харманли

тел. 0373 85109; 0373 82589; e-mail: domharmanli@abv.bg


Домът за стари хора в Харманли е създаден по решение на ОбС и с първоначалното финансиране на Община Харманли. Първите си клиенти той посреща през юни 2007 г., тогава е и официално открит лично от министъра на социалната политика Емилия Масларова и кмета на Харманли Михаил Лисков. Модерното социално заведение се намира в западната част на града, само на 200 м от Международния път Е-80. Изцяло реконструираната и обновена сграда е разположена в живописен парк от 5 дка., което я прави още по-подходяща и привлекателна за живеене и отдих.

Отлични условия за това предлага и интериорът на дома. Той е с капацитет от 40 места, като домуващите се настаняват в стаи с по две легла и със самостоятелен санитарен възел. Във всяка стая има телевизор с кабелна програма. В сградата за нуждите на потребителите са инсталирани телефон и автомат за кафе, чай и мляко.

Първостепенна задача на персонала на Дома за стари хора е осигуряването на качествени медицински услуги на домуващите. За здравето на потребителите се грижат 4 медицински сестри и един рехабилитатор, които ежедневно следят за хигиената, качеството на храната и температурата в помещенията.

В дома освен добрите битови условия са създадени и такива за разнообразяване ежедневието на домуващите и задоволяване на социалните им потребности. На всеки етаж има помещения за отдих, оборудвани с телевизор и DVD, където потребителите могат да четат книги и вестници, да играя шах или табла. Домът разполага със собствен микробус, с който се организират екскурзии и разходки. Трудотерапията с домуващите се провежда в специално обособен парцел с кладенец, където клиентите засаждат цветя и зеленчуци.

Високото ниво на санитарно-хигиенните условия в дома спомага за подобряване здравословното състояние и комфорта на потребителите. Заведението е оборудвано с перална машина и сушилня. Отоплението на сградата е с климатици. Към това трябва да се добавят и шестте слънчеви колектора, които осигуряват наличие на топла вода непрекъснато.

   

Какво трябва да знаят желаещите да станат обитатели на Дом за стари хора - Харманли?

Кандидатите трябва да подготвят и да подадат следните документи в Дирекция “Социално подпомагане” според постоянният си адрес:

  1. Молба-декларация по образец
  2. Медицинско удостоверение от Районното здравно заведение
  3. Медицинско удостоверение за психично състояние
  4. Пенсионно решение за размера на пенсията
  5. Лична карта

Домуващите заплащат такса в размер на 70% от пенсията, която получават, а ветераните от войните 30% от пенсията.

Домът за стари хора в Харманли ще посрещне всеки свой нов обитател с грижи и внимание. Тук той ще намери не само висококвалифицирано социално и здравно обслужване, но и атмосферата на истински дом, предлагащ достоен и пълноценен живот на хората в преклонна възраст.