„ЖИВА МАРТЕНИЦА – ТРИКОЛЬОР“ СЪЗДАДОХА 510 ДЕЦА НА ХАРМАНЛИ.

2867

510 деца на Харманли създадоха „Жива мартеница – трикольор“. Поводът за тази мащабна инициатива е наближаващия празник на баба Марта и юбилея „Харманли на 510 години“. Учениците от всички училища и центрове на територията на общината се обединиха и изобразиха с телата си 510-те години на нашия град. Те вплетоха в едно трите цвята символ на България – бяло, зелено, червено и така напомниха и за предстоящия Национален празник на Република България – 3 март.
Подреждането на живата мартеница на игрището на Спортен комплекс „Хеброс“ протече пред погледите на стотици граждани. Най-малките участници в оформянето на мащабния надпис бяха първокласници, включиха се и деца със специални образователни потребности. Живата мартеница поздрави с ръкомахания, много усмивки и „извика“: „Харманли на 510 години“ и „Честита Баба Марта“. Кметът на Община Харманли Мария Киркова приветства децата и присъстващите на събитието „Нека си пожелаем да бъдем здрави, Баба Марта да ни донесе успех и сплотеност. Благодаря на всички малки и големи ученици, които ни накараха още веднъж да си напомним колко древен е Харманли и че съществуват не само 510, а хиляди живи, истински причини да се развива и върви напред, заради всяка детска усмивка и мечта!“ След това бяха раздадени и грамоти за участие на всяко едно училище, а подранилата гостенка Баба Марта подари големи мартеници за спомен от днешния слънчев ден. Празникът уважиха още Областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник-областния управител г-н Митко Добрев, заместник-кмета на Община Харманли Валентина Димулска, секретаря Цонка Малева.
Инициативата за провеждането на днешния празник бе на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тя е под мотото „Не на тормоза“ и е част от активностите праз днешния ден свързани с отбелязването на „Денят на розовата фланелка“. Нека споменът за този ден да припомня на всички ни колко е важно да тачим българските празници и да се гордеем с това, че сме българи.