ВРЕМЕ ЗА РОДОЛЮБИЕ - „СВОБОДАТА НА ХАРМАНЛИ /1878/“.

2052

Днес в Актовата зала на СУ „Неофит Рилски“ бе открита временна изложба по повод Освобождението на Харманли и региона. Дело на Исторически музей Харманли, тя бе открита от проф. Цонка Каснакова с думите „Свободата е най-важното нещо, както за отделната личност, така и за цял един народ“. Тези думи насочиха вниманието на насъбралата се публика от ученици, учители и гости на събитието към презентацията, съпътстваща таблата представящи подвига на харманлийци и тяхната подкрепа в боевете. 
Част от гостите присъстващи на откриването бяха заместник - областния управител на Хасково Стефка Здравкова, заместник кмета на Харманли Валентина Димулска, нач. отдел "Образование и социални дейности" - Маргарита Тървалиева, Румяна Братанова – нач.отдел "Проекти, програми и обществени поръчки".
Събитието бе част от програмата за честване на бележитата дата за Харманли - 18 януари, на която се отбелязват още 184 години от създаването на църквата „Св. Атанасий“ и 51 години от зараждането на музейното дело в града. Изложбата ще бъде свободна за достъп от всички училища до 3 март. 
Още една пътуваща изложба посещава Харманли в момента – „Героизмът на Хасковските полкове през Първата световна война (1915-1918)”. Тя ще бъде в града ни до края на месеца и всеки може да я посети в Изложбената зала на Културен център, Харманли. Изложбата съдържа 10 табла, в които са поместени автентични кадри от бойните полета посветени на участниците във войната от хасковския регион, включително и Харманли.