ТРАДИЦИОННА КУШИЯ ЗА ТОДОРОВДЕН

169
В народният календар Тодоровден е познат като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конни надбягвания (кушии). Той е посветен на Св. Теодор Тирон и се чества в първата седмица на Великия пост. Традициите и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите.
На днешният Тодоровден, Община Харманли и кметство село Бисер организираха конни състезания на стадиона в село Бисер. Честването на празника започна с официалното захранване на конете от Кмета на Община Харманли Мария Киркова и Кмета на село Бисер Валентин Найденов. Те поздравиха имениците с празника, а на участниците пожелаха успех.
Традиционната Тодорова кушия протече в 6 различни надпревари, в които се включиха участници от гр. Харманли, с. Бисер и гр. Любимец.
В първото съревнование за „Най-красив кон“ титлата спечели кобилката Кая със собственик Славей Господинов от Бисер. Надпреварата за впряг на каруци с коне повдигна настроението на празника. Сред тях победители станаха кобилата Галя и нейният собственик Емил Атанасов от Харманли. Тази година имаше и нова категория за надпревара с двуколка. Безапелационна победа спечели Стефан Господинов от Бисер с кон Жанес. Приза за „Най-спортно магаре“ бе за именика Теодор Георгиев от с. Бисер и магарето Мима, които минаха по трасето без конкуренция. В края на първата обиколка се включи и още един участник Ганка Иванова от с. Бисер. В надпреварата за „Най-бърз кон“ –първото място грабна конят Назар с жокей Денис Назиф. Бе определен и „Най-силен кон“ в състезание за товарене, теглене и разтоварване на каруца с дърва. Сред най-сръчните, бързи и опитни се оказа екипът на Денис Назиф, който заедно с кон Назар спечели не само парична награда, но и кубик дърва. Кмета на Община Харманли Мария Киркова и Кмета на село Бисер Валентин Найденов връчиха грамота и парична награда на всички участници спечелили първите 3 места.