ПАМЕТТА ЗА СЪЕДИНЕНИЕТО И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

420
Днес, 04.09.2023 г. от 16:30 ч. в Исторически музей Харманли ще бъде представена презентация „Паметта за Съединението и Независимостта на България. Материалният израз на паметта на поколенията.“
По повод годишнината на две от най-значимите за нашата история събития – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885) и провъзгласяване Независимостта на България (1908), Община Харманли и Исторически музей Харманли отправят покана към всички граждани да присъстват на събитието.
В презентацията са представени част от паметниците свързани с лицата, събитията и местата за Съединението и Независимостта на България. Една част от тях са пряко свързани със събитията, други са знак на почит и помен от дистанцията на времето. А трети са място на преклонение и признателност. Паметниците, по своето предназначение не носят едностранчив смисъл, а напротив – те могат да бъдат място, което носи и пази спомен за събитие/я и личност/, и косвено свързани с повода за издигането на паметника (или паметния знак).