ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА ТРАКИЯ“

1843

Честването на Деня на Тракия в град Харманли започна с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода. Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 г. символизира две съдбовни събития: бойната слава на българската войска и стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството. 
По повод честването на значимата дата за българската история, Кметът на Община Харманли Мария Киркова подчерта в своето обръщение: „Подвигът на одринци, връща свободата на българите, останали в османски земи, а успехът в тази славна битка е постигнат, защото дух, народ и държава са били заедно. Нека и ние бъдем единни, зрели и да се борим за по-доброто бъдеще на България.“ 
Програмата организирана от Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ продължи в Културен център Харманли, където бе представена презентация под надслов „Съдбата на тракийските българи“. По повод честването силни и завладяващи слова посветени на Одринската епопея прозвучаха от възпитаниците на ОУ „Иван Вазов“ с ръководител Диана Петрова. Фолклорна танцова формация „Тракийци“ с художествен ръководител г-жа Виолета Желева представи фолклорна програма от танци, а група „Малките сладурани“ с вокален педагог г-жа Мариана Панайотова закриха програмата с песни и танци. 
Председателя на Тракийско дружество „Бойко Чавдаров“ Маргарит Петров благодари на гостите уважили събитието, сред които заместник кмета на Община Харманли Валентина Димулска, началник отдел „Образование и социални дейности“ Маргарита Тървалиева, директори на училища, институции и общественост. Той благодари още на всички участници включили се в програмата, както и на прекрасните водещи Анелия Стойчева и Яна Русева. Поздравления по повод честването на „Деня на Тракия“, Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ получи от председателя на Тракийските дружества в България – Красимир Премянов, региналния председател на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ град Хасково – Кирил Сарджев, от Тодор Каваков - председател на тракийското дружеството „Капитан Петко войвода“ град Димитровград, от град Свиленград – тракийско дружеството „Тракия“ с председател Веска Вангелова, от Тракийското дружество на град Любимец с председател Михаил Димитров, от директорите на СУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Иван Вазов“ – г-жа Валя Павлова и г-жа Светла Георгиева.