ОТБЕЛЯЗВАМЕ 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

135

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери, които с дейността си са допринесли за възраждането на българския национален дух, на образованието и книжовността.
По традиция в чест на празника всички училища организираха мероприятия, които бяха комбинирани с представянето на специално подготвено видео от Община Харманли посветено на будителите - П. Хилендарски, д-р П. Берон, майстор Колю Фичето и много други. Чрез него учениците от началните класове научиха що е будител, а след това рецитираха и пяха песни свързани със тях. По-големите създадоха и представиха пред своите съученици собствени презентации, видеа и плакати посветени на будителите. Деца бяха гости и на пенсионерите от първи квартал, където присъстваха на програма по случай празника.
Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. Нека днешния празник ни напомня това и заедно надграждаме делото на българските просветители!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!