ОБЩИНА ХАРМАНЛИ НАБИРА ДОБРОВОЛЦИ ЗА БОРБА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19

764

До дни ще бъде разработена централизирана платформа с регистър на всички доброволци в страната. Първоначално в системата ще бъдат интегрирани всички регистрирани доброволци от БЧК и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението.

Всички постъпили данни ще бъдат проверявани автоматично от службите на МВР с цел избягване на опитите за злоупотреба от криминално проявени лица.

Доброволците ще бъдат насочвани към съдействие на институциите и общинските администрации в следните направления:
▪️подкрепа за медицинските заведения;
▪️подкрепа за социалните служби и РЗИ;
▪️подкрепа за службите на реда и КПП в областните градове.

Всеки, който иска да се включи в доброволческата група на община Харманли, може да го заяви на дежурните телефони при Община Харманли: 0373 8 2608 или 0893 464 553. Необходимо е да посочите три имена, дата на раждане и телефон за връзка. Доброволците могат да посочат и професионални умения, с които биха могли да бъдат допълнително полезни.

Според прогнозите на здравните власти пикът на коронавируса тепърва предстои, а това ще създаде невъзможност на общинските служители и социалните работници да поемат всички сигнали и да оказват необходимото съдействие.
Целта на кампанията е превантивно да бъде събрана доброволческата група, която да съдейства при необходимост. Доброволци имат право да бъдат единствено хора, които са в добро здравословно състояние и на възраст от 18 до 60 години.

Припомняме, че на номер 0882 352 391 всеки ден от 9 до 16 часа се приемат заявки от самотно живеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за доставка на необходими храни и медикаменти. Продуктите и лекарствата се закупуват със средствата на възрастните хора.

В общината има 92 лица под карантина. Цифрата е динамична и се променя ежедневно. Това са хора под наблюдение за поява на симптоми. До днешния ден са образувани 6 досъдебни производства за нарушаване на карантината.