НА БОГОЯВЛЕНИЕ В ХАРМАНЛИ ТРАДИЦИОННО БЛАГОТВОРИТЕЛНО МЪЖКО ХОРО

630
Тази година 70 родолюбиви мъже и младежи в народни носии нагазиха във водите на река Харманлийска. Под звуците на кабагайдата на Асен Асенов от Триград те стигнаха мястото, където се осъществява ритуала по хвърлянето на светия кръст. Там играха благотворителното мъжко хоро по повод големия християнски празник Богоявление. Светият кръст бе хвърлен във водите на Харманлийска река от Архиерейски наместник свещеноиконом Живко Петров и спасен от 23 годишния футболист Мариян Тонев, който пожела здраве на всички, а за себе си - много голове. Според поверието честити и здрави са всички младежи и мъже дръзнали да се къпят в осветени води.
Честванията днес започнаха в двете църкви с божествена Света литургия и Велик богоявленски водосвет отслужени от Архиерейски наместник за Харманлийска духовна околия свещеноиконом Живко Петров и енорийски свещеник йеромонах Максим. В литийното шествие се включиха Кметът на Община Харманли Мария Киркова, ръководството на Общината и много граждани. На брега на реката бе отслужен Велик водосвет, а градоначалникът поздрави всички, които участваха в Богоявленския ритуал по спасяването на кръста: „Бъдете смирени, здрави, пазете християнските традиции и носете българското в себе си.“ На имениците и на събралите се край реката харманлийци и гости на града, честити празника като им пожела здраве, късмет и благоденствие.
Мъжете и младежите участвали в Богоявленското мъжко хоро за пореден път участваха с благотворителна цел. Набраните средства тази година са 1120 лева и бяха внесени по сметката за лечението на 16 годишният Господин, който е с диагноза Спинална мускулна дистрофия.
Община Харманли изказва своята благодарност към спонсорите на събитието: „Грийн Профит“ ЕООД, „Калиакра Ауто 2012“ ЕООД и „Пако“ ООД.