НА БОГОЯВЛЕНИЕ В ХАРМАНЛИ С ТРАДИЦИОННО МЪЖКО ЛЕДЕНО ХОРО

2653

И тази година традицията бе спазена. На Богоявление в Харманли с традиционното Мъжко ледено хоро извадиха кръста от студените води на река Харманлийска. Хвърленото от отец Живко разпятие бе хванато от 28-годишният Николай Митев и дадено на най-малкият участник 9-годишният Кристиян.
Празникът днес започна с литургия в двата църковни храма, последвани от Литийно шествие, в което се включиха кметът Мария Киркова, ръководството на Общината, заместник областният управител Стефка Здравкова и много харманлийци. На брега на реката бе отслужен и Велик водосвет.
Кметът Мария Киркова поздрави събралите се за празника харманлийци и гости на града, като им пожела здраве, късмет и благоденствие. 
„Да се осмелите да влезете в ледените води на реката, за да извадите кръста, изисква не само воля, но и осъзнатост в живота. Бъдете горди със себе си и делата си, за да давате добър пример и на всички други около вас!“ – пожела градоначалникът на над 40-те родолюбиви мъже и младежи, които се хванаха на Богоявленското Мъжко ледено хоро.
Инициативата на големият християнски празник Богоявление е с благотворителна цел, като набраните средства ще бъдат предоставени за лечението на болно дете и жена от Харманли.