КМЕТЪТ КИРКОВА: „ЗАСТАВАМ ТВЪРДО ЗАД ИСКАНИЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ХАРМАНЛИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА НАСТОЯВАМ ПРЕД ИНСТИТУЦИИТЕ ТЕ ДА СТАНАТ РЕАЛНОСТ“

1514

„Благодаря на органите на реда и всички институции за адекватните и навременни мерки, които са предприети за овладяване на напрежението сред чуждите граждани в Регистрационно приемателен център Харманли тази сутрин. За щастие инцидентът се e случил вътре в Центъра, а органите на реда не са допуснали групата чужди граждани с рисково поведение да напусне територията на РПЦ и да провокира конфликтни ситуации с гражданите на Харманли. Разговарях с лицата, настанени в центъра и изслушах техните искания от битов характер, част от които ми се струват доста неприемливи, имайки предвид хигиенната им култура извън Центъра и в рамките на града. “ – това заяви Кметът на Харманли Мария Киркова на пресконференция пред журналисти, по повод инцидента в бежанския център днес сутринта. Пред медиите Киркова твърдо изрази позицията си, че като Кмет на Харманли напълно застава зад исканията на своите съграждани и ще продължава да настоява пред всички институции, тези искания да станат реалност. 
Както вече е известно, тази сутрин в РПЦ Харманли голяма група лица- чужди граждани, настанени в центъра, е възнамерявала да предприеме действия за групово нарушаване на реда. Повод за негодуванието им са техните исканията от битов характер. Само бързите и своевременни мерки предприети от служители на МВР и представители на ДАБ са предотвратили ескалация на напрежението в центъра и извън него. 
По повод възникналата ситуация на място в РПЦ Харманли пристигнаха Директорът на ОД МВР Хасково Ст. Комисар Ангел Цанков и Областният управител Станислав Дечев. Те, заедно с Кметът Мария Киркова и Директорът на РПЦ Харманли Димитър Захариев се срещнаха с представители на контактната група, която е инициирала груповото недоволство. На чуждите граждани им бе предоставена възможност да изложат подробно исканията си. За пореден път настанените в центъра бяха запознати с правата и задълженията им на територията на Р България. След проведените разговори и обсъждания на поставените проблеми, напрежението сред недоволстващите чужди граждани е овладяно и представителите на местна и държавна власт са получили тяхното уверение за спазване на обществения ред и вътрешния правилник в центъра. 
Към момента пред РПЦ Харманли са струпани автомобили и служители на МВР, Жандармерия и Гранична полиция. По думите на ст. комисар Ангел Цанков органите на реда ще останат на място, докато е необходимо, за да могат гражданите на Харманли да бъдат спокойни.