КИТКА ЗДРАВЕЦ, БЪЛГАРСКИЯ ТРИБАГРЕНИК, ПОЧЕТЕН ЗНАК И ПРИЗНАНИЕ ОТ МЕСТНА И ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ЗА ВАСИЛ ВЪЛЧЕВ, ИЗГРАДИЛ ПАМЕТНА ПЛОЧА С ЛИЧНИ СРЕДСТВА В С.БЪЛГАРИН

1884

Днес в с. Българин официално бе открита паметна плоча на войници от селото загинали по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Плочата е изработена с лични средства на Васил Вълчев от село Българин, а Община Харманли съдейства за изграждането на бетоновия фундамент и поставянето и на видно място в селото. 
„Нека този паметен знак, поставен тук в центъра на селото, пази жив спомена за подвига на онези героични българинци, които загубиха младостта и живота си по бойните полета, шептейки името на Родината ни на уста. Нека тази плоча се превърне във вечен символ на нашата признателност и бъде мъдър учител по родолюбие на идните поколения – каза в словото си пред присъстващите кметът Мария Киркова. Тя определи постъпката на бай Васил Вълчев като „истински подвиг и велико дело, тъй значимо за времето, в което живеем”. Кметът Киркова дари родолюбеца от с. Българин с българския трибагреник и китка здравец. 
Директорът на Дирекция „Социални дейности” към МО Иво Антонов изчете заповед на Министъра на отбраната и награди Васил Вълчев с почетен знак. В памет на загиналите войни, заупокойна молитва отслужиха архиерейски наместник Отец Живко и Отец Георги. Организации и граждани поднесоха венци и цветя.