ИЗЛОЖБА „УКРАИНСКИЯТ СВЯТ НА МАРИЯ ПРИМАЧЕНКО“

360
От днес 27.09.2022 г. до 21.10.2022 г. в Културен център Харманли ще гостува изложба „Украинският свят на Мария Примаченко“. Изложбата се провежда със съдействието на Полски институт – София. Името на известната народна художничка Мария Примаченко се появява в медиите още от първите дни на агресията срещу Украйна, когато на 27 февруари, в резултат на руска атака е опожарен Исторческия и етнографски музей в Иванкиев, в чиято колекция има 25 нейни творби.
Примаченко (1908-1997) е украинска художничка, автор на наивистично фолклорно изкуство. Тя е една от най- изтъкнатите украински художнички на XX век. През 1966 година Примаченко е наградена с украинската народна награда „Тарас Шевченко“. По повод 100-годишнината от рождението й, ЮНЕСКО обявява 2008 година за година за отдаване на почит на Примаченко.
“Прекланям се пред художественото чудо на тази гениална украинка“, заявява Пабло Пикасо, когато вижда творбите й на Световното изложение в Париж през 1937 г.
Друг велик художник, Марк Шагал, също е неин голям почитател. Той нарича собствените си изображения на фантастични същества „братовчеди на странните зверове на Мария Примаченко“.
Авторката е самоука художничка, родена в скромни условия, печели слава приживе с ослепително цветни и безумно изобретателни сцени на животни - лъвове, птици, коне и други зверове, покрити с буйно оцветени.
Примаченко е най-обичаният украински художник. Неин образ се появява на пощенски марки и дори на монети на страната. Името й носи и един от булевардите в Киев.