ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 140 ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ХАРМАНЛИ

2346

„Свободата е състояние на духа на отделния човек, на нацията. Свободата, българската Свобода, на родния край и на Родината ни е дългоочаквана и извоювана” – с тези думи проф. д-р Цонка Каснакова, Директор на Исторически музей Харманли откри временната изложба, посветена на 140 години от Освобождението на Харманли и региона. 
Уредник Ирина Атанасова разказа пред присъстващите интересни исторически факти относно събитията около славната дата, белязала Освобождението на града и региона. 
18 януари е значима дата и за Исторически музей Харманли. В този ден културната институция отбелязва 50 години от създаването си. Най-напред, само като музейна сбирка, а след това и като музей. „Основаването и съществуването на музейното дело в Харманли е резултат на родолюбивата дейност на десетки привърженици на историята и културата на родния край – подчерта в словото си проф. д-р Каснакова и допълни, че едно от най-ярките и запомнящи се имена в тази дейност, безспорно е това на г-н Златан Петров. Скъп гост на ръководството и служителите на музея, в навечерието на празника, бе неговата дъщеря Лиляна Златанова, която дари на музея документи и исторически архиви, резултат от проучвателната дейност на баща си. Директорът на музея проф. Каснакова и Кметът Мария Киркова благодариха от сърце на благодетелката за дарителския жест, ценно наследство за културната институция.