ИНИЦИАТИВА НА МКБППМН – ОБЩИНА ХАРМАНЛИ НА 18 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ

135
Днес е Международният ден на музеите. Денят се отбелязва за пръв път на тази дата през 1978 г. Решението е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-тата генерална конференция на Международния съвет на музеите.
В целият свят на този ден служителите на музеите и галериите честват своя професионален празник.
Думата "музей" идва от гръцката дума "mouseion" - това е мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.
По инициатива на МКБППМН – община Харманли, ученици от 4 клас на НУ „Алеко Константинов“ – Харманли, ОУ „Иван Вазов“ – Харманли и СУ „Неофит Рилски“ – Харманли посетиха Исторически музей Харманли. Дейността е част от програмата на МКБППМН за възпитаване на гражданска активност и културно самосъзнание.
В обновените изложбени зали уредниците на музея представиха на децата две гостуващи изложби - „Загадките на каменните монументи“ и „Лицата на разнообразието“ и постоянните изложби на ИМ – Харманли, а именно „Археологическото наследство на Харманли и региона“, „Семейното огнище“, „Градският бит в Харманли от началото на IXX век до средата на XX век“, „От паланката до града. Развитието на Харманли от началото на XVI век до края на XX век.“
Благодарение на ценните знания, децата разбраха, че културното наследство е мостът между миналото, настоящото и бъдещето.
УЧИМ СЕ ОТ МИНАЛОТО, СЪЗДАВАМЕ НАШЕТО БЪДЕЩЕ!
ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК!