ХАРМАНЛИ ПОСРЕЩНА 24 МАЙ С МНОГОЛЮДНО ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ

387
С многолюдно празнично шествие под звуците на българският всеучилищен химн „Върви народе възродени“ бе отбелязан най-българският празник – 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, писменост и култура и славянската книжовност.
Празникът продължи на пл. „Възраждане“, като началото бе дадено от прекрасните мажоретки на НУ „Алеко Константинов“. След тържественото издигане на националния флаг, Кмета на Община Харманли г-жа Мария Киркова отправи поздрав към съвременните български просветители, хората които всеотдайно съхраняват и разпространяват българската писменост и култура: „Поздравявам всички продължители на светлата мисия на първоучителите светите братя Кирил и Методий за съхраняване и разпространение на българския език, българската култура, духовност и традиция. Докато ви има, ще я има и България, защото „Народността не пада там, дето знаньето живей!“. На учениците и абитуриентите пожела да обичат, ценят и пазят своя език и култура и не забравят, че чрез него получават знание, а знанието е прозорец към света“.
Бе спазена и традицията по предаването и приемането на знамената на СУ „Неофит Рилски” и ПГЕТ „Захари Стоянов“.
Поздрав към всички отправиха децата от детска градина „Детски свят“ с танца Ръченица и второкласничката от НУ „Алеко Константинов“ Мария Стоянова с песента „Рисунка на мира“.
Водосвет с Благословение за здраве и успех на абитуриентите отслужиха архиерейски наместник Живко Петров и отец Максим.
Кметът г-жа Мария Киркова връчи грамоти и парични награди на отличниците от Випуск 2023. Тази година с отличен успех завършват 21 випускници – осемнадесет от СУ „Неофит Рилски” и трима от ПГЕТ „Захари Стоянов”.
Награди за отлични резултати бяха връчени и от г-жа Чолева президент на „Инър Уийл клуб“ Харманли, от д-р Каменова вицепрезидент на „Ротари клуб“ Харманли и от г-жа Стоянова президент на клуб „Бизнесът за Харманли“.
Община Харманли благодари на всички учебни заведения, спортни клубове, културни институти и на всеки, който помогна за създаването на празничната атмосфера днес.