ХАРМАНЛИ ОТКРИ ЧЕСТВАНИЯТА ПО ПОВОД СВОЯТА 510 ГОДИШНИНА СЪС СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИСТОРИЯ

2200

В навечерието на 142 години от Освобождението на Харманли от османско владичество се състоя първото събитие от програмата за честванията „Харманли на 510 години“.
По инициатива на Общински комитет „Васил Левски“ с председател Денка Ангелова и със съдействието на Община Харманли и Исторически музей Харманли се проведе двубой на знания по история на тема: „Миналото на Харманли“ между отбори на СУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Иван Вазов“ с ръководители историците Екатерина Николова и Валентина Милева. Залата на Културен център Харманли се оказа тясна за многобройните посетители и ученици, дошли да подкрепят отборите. Участниците демонстрираха завидни знания свързани с основаването на града, културата, занаятите, обичаите, строителството, вярата и историята на нашите предци. Оценките на журито с председател директора на Исторически музей Харманли проф. д-р Цонка Каснакова бяха отлични.
В патриотичния дух на събитието, своя поздрав към публиката отправиха гайдаря Христо Генев, който бе част и от отбора на СУ „Неофит Рилски“ и вокална група „Вазовци“ с ръководител Ивелин Михайлов. Официални гости на събитието бяха Кмета на Община Харманли Мария Киркова, Областния управител за област Хасково д-р Стефка Здравкова, Архиерейски наместник за Харманли свещениконом Живко Петров, председателя на Общински съвет Харманли г-н Иван Димитров, началник отдел "Образование и социални дейности" Маргарита Тървалиева, общински съветници, йеромонах Максим и директори на училища.
Всички състезатели получиха грамоти и подаръци. Грамоти бяха връчени и на учителите, допринесли за подготовката на своите възпитаници. „Щастлива съм да видя толкова много млади и знаещи хора в град Харманли. Искам да поздравя всички, които се включиха в състезанието „Миналото на Харманли“, защото всеки един от вас е тук благодарение на положения труд, упоритост и знания. Моите адмирации и към вашите учители, които ви подкрепят и учат на любов към родното!“ каза в своето приветствие Кмета Киркова. Тя благодари на всички, които с труда си допринесоха за организирането на събитието по повод 142 години от Освобождението на Харманли и „Харманли на 510 години“.