ХАРМАНЛИ ОТБЕЛЯЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

129
„Ако има грешка, има и прошка” е стара поговорка, която и до днес съпътства живота на българина. В народните ни обичаи има дни, в които опрощаването на всички прегрешения е задължително. Най-важният сред тях е днес – Прошка, наричан още Сирница или Сирни заговезни.
Днес по традиция харманлийци отбелязаха православният християнски празник Неделя Сиропустна. Честването започна в храм „Св. Трифон“ край Харманли с вечерня, оглавена от архиерейски наместник Отец Живко и отец Максим. Кметът на Община Харманли Мария Киркова и председателят на Клуб „Възрожденец“ Мирослав Стойчев поискаха прошка от събралите се в храма харманлийци.
Поради силният вятър и от съображение за сигурност, тази година не бе запален Сирнишкият огън. Но отново лeтяха чавги. А най-смелите деца се събраха в кръг, за да хамкат халва.
Организаторите бяха подготвили варени яйца и халва, които раздадоха на присъстващите. А накрая всички се хванаха на хорото. Празникът се организира от клуб „Възрожденец“ с подкрепата на Община Харманли.