ХАРМАНЛИ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА БОТЕВ

433
Днес отбелязваме 146 години от гибелта на революционера, поета, личността Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Ден на преклонение и гордост, че сме родени и живеем в земята на Ботев и тези, които положиха клетва, че са готови да дадат живота си за нейното освобождение.
Възпоменателната церемония се състоя пред паметника на Христо Ботев на пл. „Възраждане“. Учениците Мария-Магдалена Георгиева и Константин Димитров от ОУ „Иван Вазов” изпълниха баладата „Хаджи Димитър“ написана от поета-революционер Христо Ботев.
В словото си Кмета на Община Харманли Мария Киркова подчерта: „Начело с Ботев, цялата плеяда от възрожденци, революционери, поети, войводи, учители, журналисти, духовници, просветители или просто пламенни родолюбци, постепенно са се превърнали в нашата жива съвест. Те ни карат да преосмисляме живота и делата си.
Карат ни постоянно да търсим доказателства в това, което сме извършили днес, вчера и през годините си, които да ни дават увереност, че сме достойни техни последователи.“
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред бюст-паметника на Христо Ботев от Община Харманли, ОбС Харманли, ИМ Харманли, партийни и обществени организации, училища, детски градини и родолюбиви харманлийци.
Точно в 12 часа със звук на сирени, мълчаливо и гордо отдадохме почит на героите, отдали живота си в името на Родината.