ХАРМАНЛИ ЧЕСТВА 144 ГОДИШНИНАТА ОТ СВОЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ

171
18 януари е Ден на признателността на гражданите на Харманли към загиналите за неговото Освобождение.
„Днес е един от най-светлите дни в историята на нашият град. Днес е празник, Денят на Освобождението на Харманли. Харманли живее в петото си хилядолетие и в неговата наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига и това е един от тях - мигът на свободата…“ подчерта в тържественото си слово днес Кметът Мария Киркова, пред присъстващите на Руския паметник по повод 144 години от Освобождението на Харманли и околията.
Ученици от СУ „Неофит Рилски“ представиха исторически факти и събития за този паметен ден, от книгата на Кирил Динков „Харманли“.
Пред паметника, превърнал се в символ на свободата на Харманли, в знак на признателност венци и цветя поднесоха Кметът на Община Харманли, Председателят на Общински съвет Харманли, Областният управител на област Хасково, общински съветници, представители на политически партии, училища, детски градини, организации, граждани.
По-рано днес Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и духовници от харманлийска околия, отслужиха Божествена света литургия по повод 187 години от създаването на църквата „Св. Атанасий“ и отслужиха панихида в памет на загиналите герои.
За да ни има всички нас, нека помним и тачим подвига на героите, дали живота си за нашето Освобождение! Вечна им памет и слава!
Честит празник на всички, които днес ценим свободата и правото да живеем с достойнство и вяра в нашия красив град!