ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА “СКОРОПОСЛУШНИЦА“ ИДВА В ХАРМАНЛИ

2910

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, която идва от град Ананиев, Украйна ще бъде посрещната в Харманли на 10 октомври /сряда/ в 16:00 часа на пл.“Възраждане“ пред Община Харманли. Ще присъства и Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.
Литийното шествие ще мине по ул.“Никола Петков“, ул.“Алеко Константинов“ и ще стигне до храм „Свети Иван Рилски“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. В църквата ще бъде отслужено вечерно богослужение. Храмът ще бъде отворен до 24:00 часа.
На 11 октомври от 8.00 до 9.00 часа ще се проведе Утринно богослужение, а от 9.00 до 11.00 часа ще бъде отслужена Света Божествена Литургия.
Иконата ще остане за поклонение в храм „Свети Иван Рилски“ до 11 октомври, когато в 15.45 часа кортежът ще отпътува от църквата за Свиленградска духовна околия.
Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. Вмчк Пантелеймон". Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница.
През 1915г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.