БОГОЯВЛЕНИЕ В ХАРМАНЛИ… ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

303
И тази година традицията бе спазена. Над 50 момчета и млади мъже, облечени в народни носии играха благотворително ледено хоро в река Харманлийска по повод християнския празник Богоявление. На брега на реката бе отслужен Велик водосвет от Архиерейски наместник отец Живко Петров и отец Максим, след което Светия кръст бе хвърлен във водата. Най-бърз се оказа Георги Георгиев, който бе изключително развълнуван, защото от години участва в ритуала, но за пръв път хваща разпятието.
Най-малкият участник бе 3 годишно момче, което на раменете на своя баща се включи в тържествения ритуал за спасяването на Светия кръст.
Празникът днес започна с литургия в двата църковни храма, последвани от Литийно шествие, водено от камерен състав на „100 каба гайди“ със солист Аглика Каменова, които огласиха Харманли с уникалните си изпълнения на народна музика и направиха празника още по-български.
Кметът Мария Киркова поздрави всички именици и участници в мъжкото ледено хоро, на които благодари за това, че съхраняват традициите и ни зареждат с емоцията и духа на българското: „Бъдете благословени и нека тази вода отмие всички проблеми и ни донесе много здраве и късмет.“ каза тя.
Мъжкото ледено хоро в Харманли е уникално, защото то има своята кауза – Благотворителност. Тази година събраните средства ще отидат за лечение на жена болна от рак.