БОГОЯВЛЕНИЕ В ХАРМАНЛИ… ОТ БЪЛГАРСКО ПО-БЪЛГАРСКО

2100

Група от 16 мъже, облечени в народни носии днес играха мъжкото ледено хора в реките на река Харманлийска по повод християнския празник Богоявление. Най-бърз се оказа 17 годишният Атанас Димулски, който успя да спаси Светия кръст. Видимо развълнуван, той пожела на всички присъстващи здраве и късмет.

Празникът за харманлийци започна рано сутринта с тържествен звън на камбани от двете църкви в града, където Отец Живко Петров и Отец Георги Георгиев отслужиха празнични литургии и водосвет. По-късно литийното шествие се отправи към моста на река Харманлийска. Въпреки студеното време, местността край бреговете на реката се изпълни с хора, дошли да споделят празника Богоявление и да наблюдават ритуала зя Спасяването на Светия кръст.

Заместник кметът на Община Харманли поздрави насъбралото се множество. Тя пожела на имениците и всички присъстващи здраве, късмет и благоденствие през Новата година и благодари на момчетата, участници в леденото хоро за смелостта и силният им български дух. 
Гост на събитието бе и Заместник областният управител Валентин Ангелов.

За щастливеца, уловил кръста в ледените води на реката от Община Харманли е осигурена парична награда. Той, както и останалите момчета са категорични, че и тази година събраните средства ще отидат за благотворителност.