26 МАРТ – ДЕН НА ТРАКИЯ

326
С тържествен рецитал и песен за Тракия, изпълнени от ученици от ОУ „Иван Вазов“ започна честването на Деня на Тракия в Харманли. Този ден е свързан с една от най-големите победи в най-новата ни история – превземането на непревземаемата Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война.
„Днес е паметен ден в нашата история, тракийските дружества го отбелязват още от 20 - те година на миналия век. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия, каза председателя на тракийско дружество „Бойко Чавдаров“ Маргарит Петров: „ Днес се прекланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война. И пред онези 50 хиляди бежанци, които са избити от турската армия, бягайки от родните си места към Свободна България.“
Дошли да поднесат цветя на паметника на Капитан Петко Войвода и да отдадат почит пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и по тракийските полета бяха кмета на Община Харманли Мария Киркова, Председателя на ОбС Харманли Йордан Малинов, заместник кмета Валентина Димулска, секретаря на община Харманли Цонка Малева, началник отдел „Образование и социални дейности“ Маргарита Тървалиева, ученици, граждани.