160 ГОДИНИ ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ” С. ПОЛЯНОВО

1719

НА ИЛИНДЕН В ПОЛЯНОВО ЧЕСТВАТ 160 ГОДИНИ ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ” - ПОКРОВИТЕЛ НА СЕЛОТО

Службата в празничния Илинден започна сутринта в църквата „Свети пророк Илия“ със Света литургия, водена от Архиерейски наместник отец Живко.
Десетки миряни дойдоха в храма, за да почетат Св. пророк Илия и да запалят свещ за здраве. След литургията бе отслужен водосвет и бе раздаден курбан. На празничната служба присъстваха Кмета на община Харманли Мария Киркова, зам. кмета Валентина Димулска и зам.областния управител д-р Стефка Здравкова.
По случай храмовия празник, кмета Мария Киркова подари на църквата облагороден Кипарис с форма Тотем, който заедно с отец Живко посадиха в двора.

През 1858г. Димо Стайков – жител на селото - дарява своето дворно място, на което да бъде построена църква. Започва набиране на средства и още същата година тя била изградена. Не е известно името на главния майстор и от къде е. Формата на храма е корабообразен, византийски стил с бедна външна архитектура без куполи, иззидана изцяло с камъни и кал.
През 1859 г. храмът е изографисан заедно с иконостаса от художника Стратия Никитис – грък родом от Одрин. Не e установено каква школа е засегната при изработването на иконите. Резба няма.
На 15.08.1859 г. храмът е бил осветен и посветен на св. Пророк Илия от епископ Еритрон – грък, който по това време бил викарий на пловдивския митрополит Паисий.
Преди да е била изградена църквата селяните се събирали и черкували по площадите из селото на празника Илинден, затова и след построяването му го именували на св. Пророк Илия – който поляновци приемат за свой покровител.