150 ГОДИНИ ПАМЕТ ЗА БЕЗСМЪРТИЕ

396

Поредица от събития, насочени към широката общественост, организира Община Харманли с подкрепата на Исторически музей Харманли, Общински комитет "Васил Левски" и МКБППМН, по случай 150 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски.
Стартът на проявите е Общинският конкурс за есе, стихотворение, презентация и рисунка. За I-ва възрастова група - 5- 7 клас темата е: „Аз искам като Левски да бъда!“. За II-ра възрастова група - 8 - 12 клас темата е: „Дълг ми бе, сторих го!“. Крайният срок за предаване на творбите е 13 февруари 2023 г., в Културен център Харманли. Победителите в конкурса ще бъдат наградени на 15 февруари.
Част от събитията е инициативата Ателие за деца „Да рисуваме и ваем, и Левски да опознаем“, която ще се реализира от 6 до 10 февруари от 16:00 – до 18:00 часа в Културен център Харманли. Малчуганите ще рисуват и моделират с глина с подкрепата на скулптора Тамер и Таня. Музейните специалисти от ИМ Харманли ще запознаят децата с интересни факти и събития от живота, делото и заветите на Дякона.
На 15 февруари каним гражданите на община Харманли на Среща-разговор „Да поговорим за Апостола“. Гости ще бъдат историкът проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и д-р Милен Врабевски - основател и председател на Фондация Българска Памет. Начало 16:00 часа в Културен център Харманли.
В навечерието на 150-а годишнина от безсмъртието на Васил Левски – 17 февруари от 14:00 часа в Спортен комплекс „Хеброс“ ще се проведе Общинско лекоатлетическо състезание "Лъвски скок" - за момичета и момчета. Съдии ще бъдат Божидар Саръбоюков и спортисти от СКЛА „Хеброс“ Харманли.
На 18 февруари от 11:00 часа, паметта на Апостола ще бъде почетена с поклонение пред паметника на бележития българин на площад „Възраждане“.