145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ХАРМАНЛИ И РЕГИОНА

2364
145 години ни делят от паметните събития през зимата на 1878 г. Една империя признава един малък, но заслужил свободата си град, а 18 януари остава за нас дата символ на успеха, мечтите и достойнството, символ на свободата на нашият дом.
В тържественото си слово Кмета на Община Харманли Мария Киркова подчерта: “18 януари - 145 години от подвига на нашите деди, дали ни правото днес да сме свободни! Нека не забравяме, че всички ние сме наследници на техният извисен дух, на възрожденският им плам, на героизма им. Това ни задължава и като хора, и като харманлийци, в нашето настояще и бъдеще, да полагаме усилия, за да може градът ни да става по-добро място за живеене. Нека се извисим над всичко недостойно, за да дадем добър пример и вярна посока за достоен живот, за да почувстваме радостта от голямата победа – Свободата! Пожелавам на всички здраве, гордост и самочувствие от делата ни, признание и обич от следващите поколения! Нека бъдем достойни харманлийци! Честит празник!“
Рецитал със стихове изнесоха учениците от ОУ „Иван Вазов“, а възпитаниците на Жеко Ангелов гласовитите „Харманлийски славеи“ развълнуваха присъстващите с изпълненията си. Панихида в памет на загиналите за Освобождението отслужиха Негово Високопреподобие Архимандрит Богослов - Протосингел на Старозагорска Митрополия в съслужение с Архиерейски наместник Отец Живко Петров и свещеници, които малко по-рано отслужиха и Божествена света литургия по повод 188 от създаването на църквата „Св. Атанасий”.
Пред Руския паметник в знак на признателност венци и цветя поднесоха Кметът на Община Харманли, Председателят на Общински съвет Харманли, общински съветници, представители на политически партии, училища, детски градини, организации, граждани.
На 17 януари директорът на Историческия музей проф. Каснакова откри временна изложба под заглавие „Освобождението на Харманли“ , която ще може да бъде посетена до 3 март 2023г.
Честит празник, харманлийци!