ХАРМАНЛИ ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

424

140 балона с цветовете на националното знаме полетяха в небето по повод кръглата годишнина от Освобождението на Харманли, сбъднало се на днешната дата през 1878 година. Бурният вятър и студеното време не попречи на родолюбивите харманлийци да се преклонят пред героите и Руския паметник. 
Венци и цветя бяха поднесени от Ръководството на Община Харманли, от името на Общински съвет Харманли, общински съветници, представители на политически партии и организации, детски градини, училища и институции. Да отдадат почит към загиналите за Освобождението на Харманли в церемонията се включиха още Областният управител на област Хасково Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова. 
„Дати като днешната ни карат да се чувстваме горди българи и ни задължават да осъзнаем своя дълг за почит към героите и своята отговорност да предадем на идните поколения любовта към род, роден край и Родина. 140 години след Освобождението, в нас туптят сърцата ни български, които ни повтарят поуките на времето, че само чрез единство и обща цел можем да постигаме успехи” – подчерта в тържественото си слово пред присъстващите Кметът Мария Киркова. 
Панихида в памет на загиналите за Освобождението отслужиха Негово Високопреподобие Архимандрит Богослов - Протосингел на Старозагорска Митрополия в съслужение с Архиерейски наместник Отец Живко Петров и свещеници, които малко по-рано отслужиха и Божествена света литургия по повод храмовия празник на църквата „Св. Атанасий”. 
С кратък рецитал със стихове за родния край и България в програмата се включиха и малчуганите от ДГ „Детски свят”.