ФЕСТИВАЛЪТ „НА ХАРМАНА” – ЕДИН ПРАЗНИК, МНОГО ТРАДИЦИИ

232

Второто издание на фестивала „На хармана”се превърна в незабравим празник за жителите и гостите на Харманли. Тази година програмата на фестивала поднесе приятни изненади и ни потопи в магията на българския фолклор, обреди, бит и култура, характерни за нашия край. Всичко това се случи на фона на много музика, песни и танци, които зададоха ритъма на празничния ден.
По време на фестивала всеки от нас имаше възможността да опита многообразните вкусове на традиционната българска кухня. Станахме свидетели на атрактивния спектакъл на Прабългарската школа „Бага-Тур“, които пресъздадоха древни бойни умения с меч, лък и други оръжия, обичаи и старинни ритуали. Разбира се, танцуваха и самодивите на „Бага-Тур“, а кулминацията в спектакъла бяха зрелищните сцени с коне и умела акробатика върху гърба на коня.
В края на деня харманлийци извиха хора на неподражаемия глас на една от най-обичаните народни певици в България, Славка Калчева. "Фестивали като този са не само повод да се съберем и да прекараме щастливи мигове заедно, но и начин да съхраним автентичните български традиции и да ги предадем на идните поколения. Именно нашите песни и танци, носии и обичаи са носители и пазители на българския дух и идентичност!", каза при откриването на фестивала „На Хармана” кметът Мария Киркова. 
Председателят на сдружение „Бизнесът за Харманли” Милко Милков поздрави присъстващите и им пожела да се насладят на празника и на традиционните продукти от родния край. 
Идеята на организаторите от Община Харманли и Сдружение „Бизнесът за Харманли” е да предадем и възпитаме в поколенията след нас любов и уважение към богатството на автентичния български фолклор и традиции!